Skip to main content

Vinnere av Kokkesprell 2021!

Vinnerrettene, foto: Studio Dreyer + Hensley

Smestad skole og Solvang ungdomsskole gikk av med seieren i Kokkesprell for skoleåret 2020/21. 

Vinnerrettene, foto: Studio Dreyer + Hensley

- To skikkelig gode sjømatretter! Jeg er imponert over smakene og kreativiteten til elevene. Jeg anbefaler alle å prøve disse vinneroppskriftene, for de kan raskt bli barnas middagsfavoritter. 

Det sier leder for Fiskesprell, Anna Reibo Jentoft. Gårsdagens kokkefinale viser at norske elever absolutt kan å lage delikate sjømatretter – og at de liker sjømat. Kokkesprell arrangeres for elever i mat- og helsefaget i grunnskolen hvert år, og det blir kåret en vinner på mellomtrinnet og en på ungdomstrinnet.  

Anna Reibo Jentoft er med på å arrangere Kokkesprell. Her serverer hun en
av finalerettene. Foto: Knut Åserud, Sjømatrådet.

Juryen lot seg imponere 
Kåringen foregikk på Ishavsbyen videregående skole i Tromsø, hvor elever ved restaurant og matfag tilberedte maten. Juryen besto av voksne, men også elever fra 6. og 9. trinn ved Selnes og Kvaløysletta skole i Tromsø. Juryen la blant annet vekt på matfaglig kvalitet og presentasjon av rettene.  

- Jeg er veldig glad for at lakserull vant! Jeg er egentlig ikke så veldig glad i fisk, men den var enkel å spise og smakte skikkelig godt! 
Det sier dommer fra 6. klasse ved Selnes skole, Ulrik Sveen.

Meddommer Tor Erik Bartnes Wikmark fra 9.klasse er enig. 
- Artig at fisk kan være så godt og så forskjellig, sier han etter å ha spist seg gjennom alle rettene. 

Jurymedlemmene Ter imponert over finalerettene som er laget av elever på deres egen alder. Foto: Knut Åserud, Sjømatrådet.

Barn og unge bør spise mer sjømat 
Ifølge Helsedirektoratets kostråd bør alle spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, og gjerne fisk som pålegg i tillegg. Årets barn og ungdomsundersøkelse fra Ipsos viser at 72 prosent av norske barn og unge spiser fisk minst én gang i uken. Det er en svak økning fra i fjor da andelen lå på 70 prosent. I gruppen som spiser fisk i henhold til anbefalingene har imidlertid sunket fra 20 prosent til 14 prosent. 

- Det er bra at over 7 av 10 spiser fisk minst én gang per uke, men at bare 14 prosent spiser fisk i henhold til kostrådene er en bekymringsfull utvikling, sier Reibo Jentoft. 
 
Hun mener derfor Kokkesprellkonkurransen er et viktig, lærerikt og morsomt konsept som kan få unge til å like og interessere seg for sjømat. 

- Hensikten med konkurransen er å gi barn og unge anledning til å smake og reflektere rundt hvilken sjømat de liker, og å kunne samarbeide om å komponere en sjømatrett alle synes smaker godt, sier Reibo Jentoft. 

Høyt nivå i årets kokkefinale 
Årets sjømatmenyer ble svært varierte. Her er finalistene: 

Ungdomstrinnet: 

Mellomtrinnet: 

- Det har vært utrolig gøy å se alle kreative bidrag til årets konkurranse. Hvis vi skal få barn og unge til å spise mer sjømat, så må vi lytte til hva de liker. I Kokkesprell får elevene fritt spillerom til å utvikle akkurat de sjømatrettene de liker best. Nivået har vært jevnt over høyt i år, så juryen hadde en utfordrende jobb med å kåre to vinnere, sier Reibo Jentoft. 

Elever ved Ishavsbyen vgs tilbereder rettene til juryen. Foto: Knut Åserud, Sjømatrådet.

Sjømatfest til vinnerne 
Vinnerklassene får 5.000 kroner til klassekassen og et besøk fra Fiskesprell. 
 
Vi tar med oss de herligste råvarer og en dyktig kokk, og sammen med elevene steller vi i stand en sjømatfest for elever og lærere. Klassens sjømatfavoritt står selvfølgelig på menyen, tilberedt av elevene selv under ledelse av kokken. Festen vil bli arrangert før eller etter sommerferien, i samarbeid med skolen, lover Reibo Jentoft, som berømmer at vinnerne har hatt fokus på å bruke de råvarene man har tilgjengelig og begrense matsvinn. 

Lærer til vinnerlaget fra Solvang ungdomsskole i Asker, Marie Laukli, er stolt av sine elever.

- Så gøy! Elevene blir nok veldig glade når de hører de har vunnet! Bærekraft og matsvinn er en rød tråd gjennom hele året. Det samme er kostrådene, blant annet at vi skal spise sjømat 2-3 ganger i uken. Elevene synes det har vært morsomt å jobbe med dette, de har stort konkurranseinstinkt og har lagt mye jobb i å utvikle gode oppskrifter. Det har vært spennende å kombinere og bruke rester og sjømat på den måten de gjorde, sier Laukli.