Empanada de Kristiansund

Foto: Studio Dreyer+Hensley

8. klasse ved Atlanten ungdomsskole gikk til finalen av Kokkesprell 2021 med denne oppskriften på empanadas – en smakseksplosjon av klippfisk og chimichurri!

40-60 min
Medium
Foto: Studio Dreyer+Hensley

Ingredienser

Empanada-deig:
7 dl hvetemel
½ ts salt
170 g smør
1 egg
Ca 1,2dl vann

Fyll:
250 g Cherry tomater
2-3 hvitløksfedd
2 ss nøytral olje
½ chili
1 ss røkt paprika
½ ss spisskummen
1 ss gurkemeie
2 ss fersk koriander
1 ts fiskebuljong
300 g utvannet klippfisk

Chimichurri:
½ rød chili
1 bunt fersk koriander
1 sitron
1 hvitløksfedd
1 dl olivenolje
¼ ts salt

Fremgangsmåte:

OBS! Denne oppskriften gir nok empanadas til 6-8 porsjoner

Deig:

  1. Bland melet og saltet i en kjøkkenmaskin.
  2. Tilsett smør og bland det sammen.
  3. Tilsett egget og vannet litt etter litt og fortsett å blande sammen til det dannes en klumpete deig.
  4. (For å lage empanada-deigen for hånd, følg samme instruksjon, men bruk hendene til å blande ingrediensene sammen.)
  5. Bruk deigen umiddelbart eller legg den tildekket med plast i kjøleskapet for senere bruk.

Fyll:

  1. Sett ovnen på 225°C.
  2. Finhakk hvitløk og chili, og hakk tomatene i små terninger. Legg olivenoljen, hvitløk, chili og tomater på en stekepanne midt i ovnen og stek til tomatene begynner å boble litt, men husk å ta de ut før de blir brent.
  3. Trekk klippfisken og smuldre den i små biter og legg i en bakebolle.
  4. Tilsett røkt paprika, spisskummen, gurkemeie, koriander, fiskebuljong og tomatblandingen i bollen, og bland sammen.

Tilberedning empanadas:

  1. Del deigen i 20 like store deler. Kjevle ut hver del til en sirkel, omtrent like tynn som en tortilla-lefse og med en diameter på ca. 15 cm.
  2. Legg ca. 1 ss med fyll midt på sirklene, brett den ene siden over til den andre og klem sammen sidene (pass på å ikke ha for mye fyll i hver, for da klarer du ikke å lukke dem). Du kan gjerne bruke en gaffel for å få fint mønster. Hvis sidene ikke fester seg til hverandre, kan du bruke egg til å lime dem sammen.
  3. Stek midt i ovnen på 200°C til de er gylne (ca. 18-20 minutter). La dem stå og avkjøle seg i noen minutter før du serverer.

Chimichurri:

  1. Bland sammen hvitløk, chili og koriander i en kjøkkenmaskin.
  2. Tilsett sitron, olivenolje og salt.
  3. Helles i en skål og serveres til empanadaen.