Skip to main content

«Skræp» - skrei i wrap

Foto: Studio Dreyer+Hensley

«Skræp» er skrei i wrap, en smakfull oppskrift laget av 6. klasse ved Løren skole. Den gikk helt til finalen i Kokkesprell 2021!

40-60 min
Medium
Foto: Studio Dreyer+Hensley

Ingredienser

10 fullkornstortilla
1 crispysalat
500 g skreifilet
½ ts salt

Panering:
5 ss hvetemel
1 egg
1 ss vann
15 ss brødkrumme av grovt brød eller pankomel
Smør + olje til steiking

Rotpuré:
250 g gulrot
125 g kålrot
10 g smør
1 ½ ts lettrømme
¼ ts salt

Krydret tomatsaus:
1 liten løk
1 hvitløkfedd
3 ss olje
1 ss paprikapulver
½ ss chilikrydder
1 ss spisskummen
½ ts koriander, malt
½ ts salt
1 ss tomatpuré
1 boks hakka tomater

Raita:
4 dl yoghurt naturell
½ hvitløkfedd
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen
½ ts salt
½ ts sukker
2 ts sitronsaft
½ agurk

Fremgangsmåte:

Rotpuré:

  1. Skrell og kutt kålrot og gulrot i terninger. Ha de i en kjele og fyll på med vann så det dekker grønnsakene.
  2. Kok i ca 10 min til grønnsakene er møre.
  3. Hell av vannet og tilsett smør og lettrømme. Bruk stavmikser og mos til grønnsakene har ønsket konsistens.
  4. Smak til med salt.

Tomatsaus:

  1. Tomatsausen lager du ved å skrelle og kutte løk og hvitløk i små biter.
  2. Stek løk og hvitløk til den er blank (ikke brun) og myk.
  3. Tilsett krydder, tomatpuré og hakka tomater og bland godt. Skyll tomatboksen med LITT vatn og tilsett.
  4. Kok opp og la sausen småkoke på lav temperatur i ca. 15 min. Kontroller konsistens, skal være som ketsjup og smak evt. til med mer salt og pepper.

Raita:

  1. Vask agurk, del den i to på langs, og ta ut kjernen med ei lita skei. Kutt den i små terninger.
  2. Finhakk hvitløk.
  3. Rør sammen alle de andre ingrediensene i en liten bolle.
  4. Tilsett hvitløk og agurk og bland godt sammen. Smak til med mer salt og sitron dersom det trengs.

Sprøstekt skrei:

  1. Vask og tørk skreifileten. Del fisken i 20 like store biter på om lag 50 g. Strø på salt (ca. 1/2 ts) 
  2. Visp sammen egg og vann i en bolle. Ha mel og brødkrumme på hver sin tallerken.
  3. Vend fiskebitene først i mel, så i egg og til slutt i brødkrummen. Legg de på et fat og la de tørke litt før steking.
  4. Når alle fiskebitene er ferdig panerte og de andre ingrediensene til «skræppen» er klare; varm ei steikepanne til litt over middels varme og ha i smør og olje. Når fettet er varmt og gyllent legger du i fiskebitene og steker de til de er gylne og sprø. Snu og stek tilsvarende på andre siden.
  5. Ta fiskebitene ut av panna og over på et fat med papir straks de er ferdige. Server straks!

"Montering":

Ta en tortillalefse (eller annen grov lefse/lompe) og legg på 2 små ss rotpuré, salatblad, 2 biter sprøsteikt skrei, 1 stor ss krydret tomatsaus og 1 liten ss raita. Brett sammen og nyt!