Foto: Simen G. Fangel

Lekte seg til seierspallen

Trauste råvarer fra havet, meksikansk temperament, litt sprø frokostblanding, en stor dose lekenhet og masse sjarme, og vipps har du vinneroppskriften til årets Kokkesprell.

Latteren sitter løst inne på skolekjøkkenet på Hosle barneskole i Bærum. 100 ventende gjester, filmfotografen, talene, premieoverrekkelsen og hilsen fra Fiskeriministeren ser ikke ut til å stresse de ungene kokkene nevneverdig. Stemninga er en herlig blanding av salsa og skøyerstreker. Kokkesprell er en leken sjømatkonkurranse, noe deltakerne lever ut til det fulle.

Gøy = god mat

Å ha det gøy er en viktig ingrediens i vinnerretten.

– Da vi begynte med Kokkesprell hadde vi lyst til å lage alt mulig. Noen ville lage pita, noen lage taco og en var flink å lage quesadilla. Til slutt blandet vi alt mulig og så smakte vi oss frem til en kombinasjon vi alle likte kjempegodt, forteller Carmen.

De døpte barnet «Fiskedias» – en meksikansk raskmatrett med norsk vri. Kjernen er stykker av torskefilet som paneres med cornflakes og stekes i olje. Fiskestykkene legges på varme tacolefser med guacamole, en spicy frisk rømmedressing og litt salat. En ny folkefavoritt er klar til servering – like enkel som det er god.

Liker å lage det barn liker

6. klasse på Hosle skole vant førstepremien i konkurranse med 5.000 elever fra hele Norge. Antallet deltakere i Kokkesprell har doblet seg for hvert år, noe elevene skjønner godt.

– Det er spennende å lage mat, og ekstra spennende når man får lov til å samarbeide om å lage noe helt nytt det ikke finnes oppskrifter på, forklarer Martine.

Hun får støtte fra klassekameraten Jens.

– Før var jeg ikke så veldig glad i fisk, men gjennom Kokkesprell oppdaget jeg at det sikkert finnes hundre måter å tilberede torsk på. Når barn får være med å bestemme hvordan fisken tilberedes, vil mange flere oppdage at de liker fisk. Dessuten er fisk bra for helsa.

Carmen er helt enig.

– Barn har egentlig ingen grunn til å være skeptisk til fisk. Og retten vår smaker bedre enn taco.

Maten rulles ut til 100 sultne publikummere som venter spent på premieoverrekkelsen. Og selvfølgelig å få en smak av Norges første og beste fiskedias.

Prøv ut vinneroppskriften her! 

Her er alle finaleoppskriftene: 

Relaterte artikler