Ny rekord: 5.000 elever deltok i årets oppskriftskonkurranse

Årets jury: Karine Aadland (15), Håvard Granes (15), Simen Faugstad Amundsen (14), Knut Aadland (13), Ida Høines (12). Reidun Høines, Eli Kristin Aadland og Lisbeth Dahl. Foto: Simen G. Fangel

Aldri før har så mange barn og unge vært i sving for å skape noe eget av flotte råvarer fra havet.

Årets jury: Karine Aadland (15), Håvard Granes (15), Simen Faugstad Amundsen (14), Knut Aadland (13), Ida Høines (12). Reidun Høines, Eli Kristin Aadland og Lisbeth Dahl. Foto: Simen G. Fangel

I flere måneder denne vinteren og våren har mat og helserommet vært arena for kreativ sjømatglede rundt om i landet. Oppgaven har vært like enkel som vanskelig; å la elevene komponere de beste sjømatrettene de selv kan tenke seg. Det har åpenbart vært en utfordring som falt i smak. Antallet deltakere på Kokkesprell økte fra 2.000 elever i 2017 til formidable 5.000 i 2018.

Et hav av gode oppskrifter

Leder for Fiskesprell Kari-Anne Johansen er rørt over engasjementet fra elever og lærere.

– Fiskekonsumet i Norge går nedover. Likevel opplever vi at fisk blir fantastisk godt mottatt når barn og unge får kombinere råvarene med andre smaker de liker. Vi vet at barn liker fisk. Problemet er at vi voksne ikke spør barna hva de vil spise sammen med fisken. Kokkesprells suksess er et bevis på hva som skjer når man slipper barna fri på kjøkkenet.

Derfor er også barn og unge i overtall i juryen som skal plukke ut vinnerrettene.

På storkjøkkenet på Høgskulen på Vestlandet i Bergen er to kokker i sving med å lage de åtte finalerettene til jurymedlemmene. Å velge ut finalister blant over 100 innsendte bidrag har ikke vært en enkel oppgave.

– I år er vi virkelig imponerte over bidragene. Rettene var så gode at de var vanskelig å plukke ut til finalen. Det var veldig mye spennende råvarer, mye smak og kreativ tillaging. I år er rapportene grundigere, og det virker som om lærerne har integrert Kokkesprell godt i undervisningen, forteller leder for fagjuryen, Reidun Høines.

Valgets kvaler

Juryen – bestående av fem ungdommer og tre fageksperter – får servert maten på løpende bånd. Det luktes, ses og smakes. Dommerne skal vurdere på smakssammensetning, nye og spennende kombinasjoner, utseende, kreativitet og hvor ungdomsvennlig maten er.

– Barn og unge er ikke så opptatt av at maten skal være så fancy. Den kan gjerne være litt enkel, men må ha mye god smak, forteller dommer Karine Aadland (15).

Jurymedlem Håvard Granes (15) har vanskeligheter med å velge en favoritt fra barnetrinnet og fra ungdomstrinnet. Til slutt var det bare noen skarve poeng som skilte vinnerne fra resten.

– Her er det mye godt å velge mellom. Det er åpenbart at oppskriftskonkurransen Kokkesprell vekker både kreativiteten og konkurranseinstinktet blant elevene.

Vinnerne av barneskole- og ungdomsskoletrinnet offentliggjøres 7. og 14. juni.

Se video fra juryeringen:

Årets folkejury besto av Karine Aadland (15), Håvard Granes (15), Simen Faugstad Amundsen (14), Knut Aadland (13) og Ida Høines (12).

Fagjuryen besto av Reidun Høines (leder), Eli Kristin Aadland og Lisbeth Dahl.

Her er finaleoppskriftene: