Skip to main content

Lekte seg til seierspallen

Foto: Simen G. Fangel

Trauste råvarer fra havet, meksikansk temperament, litt sprø frokostblanding, en stor dose lekenhet og masse sjarme, og vipps har du vinneroppskriften til årets Kokkesprell.

Foto: Simen G. Fangel

Latteren sitter løst inne på skolekjøkkenet på Hosle barneskole i Bærum. 100 ventende gjester, filmfotografen, talene, premieoverrekkelsen og hilsen fra Fiskeriministeren ser ikke ut til å stresse de ungene kokkene nevneverdig. Stemninga er en herlig blanding av salsa og skøyerstreker. Kokkesprell er en leken sjømatkonkurranse, noe deltakerne lever ut til det fulle.

Gøy = god mat

Å ha det gøy er en viktig ingrediens i vinnerretten.

– Da vi begynte med Kokkesprell hadde vi lyst til å lage alt mulig. Noen ville lage pita, noen lage taco og en var flink å lage quesadilla. Til slutt blandet vi alt mulig og så smakte vi oss frem til en kombinasjon vi alle likte kjempegodt, forteller Carmen.

De døpte barnet «Fiskedias» – en meksikansk raskmatrett med norsk vri. Kjernen er stykker av torskefilet som paneres med cornflakes og stekes i olje. Fiskestykkene legges på varme tacolefser med guacamole, en spicy frisk rømmedressing og litt salat. En ny folkefavoritt er klar til servering – like enkel som det er god.

Liker å lage det barn liker

6. klasse på Hosle skole vant førstepremien i konkurranse med 5.000 elever fra hele Norge. Antallet deltakere i Kokkesprell har doblet seg for hvert år, noe elevene skjønner godt.

– Det er spennende å lage mat, og ekstra spennende når man får lov til å samarbeide om å lage noe helt nytt det ikke finnes oppskrifter på, forklarer Martine.

Hun får støtte fra klassekameraten Jens.

– Før var jeg ikke så veldig glad i fisk, men gjennom Kokkesprell oppdaget jeg at det sikkert finnes hundre måter å tilberede torsk på. Når barn får være med å bestemme hvordan fisken tilberedes, vil mange flere oppdage at de liker fisk. Dessuten er fisk bra for helsa.

Carmen er helt enig.

– Barn har egentlig ingen grunn til å være skeptisk til fisk. Og retten vår smaker bedre enn taco.

Maten rulles ut til 100 sultne publikummere som venter spent på premieoverrekkelsen. Og selvfølgelig å få en smak av Norges første og beste fiskedias.

Prøv ut vinneroppskriften her! 

Her er alle finaleoppskriftene: