Foto: Marius Fiskum

Velsmakende #kokkesprell til vurdering

Når barn og unge tar skjeen i egen hånd, blir resultatet nye og spennende sjømatretter. En håndplukket jury fikk sjansen til å vurdere de innsendte bidragene til den nasjonale oppskriftskonkurransen #kokkesprell, og konkluderer med at kreativiteten blant unge sjømatkokker er på topp.

1500 deltakere fra nord til sør
Konkurransen har engasjert lærere og elever fra Hammerfest i nord til Lyngdal i sør. 1500 elever fra 3. til 10. trinn har gjennom faget Mat og helse komponert sjømatretter på egne premisser. Etter interne klassekåringer ble vinnerretter fra skolene sendt inn som offisielle bidrag i den nasjonale sjømatkonkurransen av og for unge. De interne kåringene har i mange tilfeller involvert både andre lærere, rektorer, medelever og familiemedlemmer, så sjømatgleden har spredt seg vidt ut over mat og helse-rommet.

Imponerende høyt nivå
Av de totalt 90 innsendte bidragene til konkurransen, var det 7 som utmerket seg som finalister. Juryen bestod av TV-kokken Bård Greni, fisker og styreleder i Norges Råfisklag, Johnny Caspersen, markedsrådgiver i Norges sjømatråd, Gunn Norvik og matfaglig konsulent Reidun Høines.

- Det er imponerende å se det høye nivået på disse rettene, sier jurymedlem Johnny. Det er vanskelig å plukke ut en rettferdig vinner, for det er veldig gode kandidater her. Konkurransen gir barn og unge en mulighet til å formidle budskapet om å bruke råvarer fra havet på en fortreffelig måte, så dette er noe vi i Råfisklaget er stolt over å være med på. Det er ingen tvil om at barn og unge kan komponere mange gode retter av fisk. Kanskje øker det også forståelsen av hvor viktig sjømatnæringa er for hele Norge, sier Johnny før han vender tilbake til evalueringsskjemaet og de gode smakene.

Sjømatfavoritter
Parallelt med at juryen smaker seg gjennom rettene, jobber fotograf Marius Fiskum bak kamera. Finaleoppskriftene skal publiseres på nett, og trykkes i et eget oppskriftshefte som deles ut til alle skoler til høsten, slik at andre kan bli fristet til å prøve disse deilige rettene.

- Det er viktig å videreformidle smaken og luktene gjennom bildene, sier Kari-Anne Johansen, nasjonal leder for Fiskesprell. Vi er ikke i tvil om at dette er retter som vil slå an. Håpet vårt er at det i tillegg vil vekke kreativiteten hos enda flere barn og unge, slik at vi får enda flere ungdommelige sjømatfavoritter til neste års #kokkesprell.

Dette er finaleoppskriftene i Kokkesprell 2016: