Skip to main content

Disse barnehagebarna lærte foreldrene å spise fisk og skalldyr

Foto: Vennesla barnehage

Fiskesprell sin råvarestøtte til foreldrearrangement ble en suksess for en barnehage i Vennesla. Der ble rollene snudd – barna lagde nydelig fiskesuppe med blåskjell og reker, og de voksne var skeptiske til å smake.

Foto: Vennesla barnehage

– Vi er en barnehage som har stort fokus på sjømat. Vi bruker mange av oppskriftene fra Fiskesprell i menyen vår. Blant annet sesamlaks, pastasalat med fiskekaker, tacolaks, asiatisk torskeform og fiskegrateng. Alle disse rettene er en favoritt hos 95 prosent av barna. Derfor ble vi litt overrasket over hvor kresne mange av foreldrene er, sier Kristin I. Aanensen, med glimt i øyet.

Hun er matansvarlig i Læringsverkstedet barnehage avdeling Vennesla, og er stolt av ungene som gjorde en beundringsverdig innsats med å lage middag til foreldrene.

Engasjerte og sjømatglade barn

– Vi serverte fiskesuppe, med oppskrift fra Bølgen og Moi, og fiskekakesalat med focaccia. Barna var med på å handle råvarene. Vi hadde laget handleliste med bilder, så barna kunne være mer selvstendig i handlingen, forklarer Aanensen.

Tilbake i barnehagen var barna med på å skrelle og kutte grønnsaker, fisk og fiskekaker. 

– Det var god stemning på kjøkkenet, og barna syntes råvarene luktet godt. De fikk smake på det de ønsket, til og med rå laks!

Aanensen mener det er mye læring for barn å være med på å lage sunne gode sjømatmiddager.

– Da grønnsakene og fisken var ferdig kuttet, kokte vi opp kraft og dampet blåskjellene. Barna var med og plukket ut døde/knuste skjell i forkant, samt skjell som ikke åpnet seg etter damping. 

Fiskekakesalaten ble laget sammen med barna på småbarnsavdelingen.

Foreldrene ble overrasket over barnas sjømatglede

På selve middagen var det godt oppmøte. Alle fikk samme fiskesuppe med alt tilbehør, med beskjed om å smake på alt – også de voksne som var skeptiske.

Aanensen sier at det ble litt humor ut av det, men samtidig en tankevekker for de litt mer kresne foreldre som innså at de serverte altfor lite fisk hjemme og at barna deres storkoste seg med sjømaten.

Mye god sjømat i barnehagen

Selv om det ble spist godt og lenge, ble det rester igjen. Det er barnehagen glade for, for nå venter det gode sjømatmåltid på dem.

– Fiskesuppa frøs vi ned i frysebegre. Den skal vi ta opp og kose oss med en dag det er ekstra hektisk i barnehagen.

Restene fra fiskekakesalaten ble lunsj til barna dagen derpå, for fisk er ungene i barnehagen vant til å få servert.

– Som nevnt har vi fokus på sjømat, så vi får levert fersk fisk to dager i uka. I tillegg blir barna tilbudt minimum ett sjømatpålegg hver dag. Vi varierer mellom røkt laks, varmrøkt peppermakrell, reker, kaviar og makrell i tomat, sier Aanensen.

Barnehagen takker for støtten fra Fiskesprell.

– Dette ble et kjempefint familiearrangement!