Skip to main content

Norgesmestere i nyskapende sjømat

Foto: Simen G. Fangel

Med kreativitet og entreprenørskap gikk ungdommene på Sverresborg skole i Trondheim helt til topps i konkurranse med over 1000 elever.

Foto: Simen G. Fangel

– Jeg var ganske sikker på at vi kom til å gjøre det bra i konkurransen, men å bli Norgesmestere hadde jeg ikke ventet, smiler Adrian Leraand.

Denne uka kunne Adrian og resten av klasse 10B på Sverresborg skole legge en hektisk skolehverdag litt til side og hvile på laurbærene som nybakte Norgesmestere i sjømat for ungdomsskoler. Førstepremien ble markert på skolen med et heldags kokkekurs, sjømatfest for klassen og familiene, samt videohilsen fra fiskeriminister Per Sandberg og 5000 kroner i klassekassa.

– Vi ble skikkelig overrasket og glade da mobilen ringte fra Norges sjømatråd med beskjed om at vi hadde vunnet førstepremien, forteller Mathias Bøhle, navnefaren til den nye nasjonale sushiretten for ungdom; Sashimi ala Mathias. Mathias brukte fritida til å videreutvikle oppskriften de hadde komponert på skolen, og fikk velfortjent sitt navn på retten. Oppskriften er nå trykket i et oppskriftshefte som distribueres til skoler over hele landet.

Spennende smakskombinasjoner
Sverresborg skole har deltatt i Kokkesprell, en nasjonal sjømatkonkurranse for barne- og ungdomsskoler der over 50 andre skoler og flere enn 1000 elever har vært i sving.

– Vi tok utgangspunkt i laks, en råvare vi vet alle liker. Så krydret vi den på en side og stekte den i under ett minutt, slik at laksen fortsatt var halvrå før vi skar den i tynne skiver. Vi ville kombinere smaken med noe søtt og ikke så sterkt, så prøvde vi oss frem med epler. Til slutt ble det en sashimisalat med epler, koriander og spinat, og en ponzusaus med soya, chili og hvitløk, forklarer Una Alida Hemmingsen.

Entreprenørskap på skolekjøkkenet

Det var nemlig kreativitet og metode som brakte Sverresborg skole og Mathias sin gruppe helt til topps i konkurransen.

– For å nå til topps i Kokkesprell må gruppene jobbe grundig og metodisk. For hver nykomponerte oppskrift må elevene dokumentere hvordan de har jobbet, fra idé til utforsking og gjennomføring. I konkurransen legger vi vekt på rapporten og bildene av hver rett, forteller Kari-Anne Johansen, leder for Fiskesprell i Norge, som også står bak Kokkesprell.

Hun mener Mat og helse-faget er en fantastisk arena for å lære barn og unge entreprenørskap.

– Å komponere helt nye matretter er som å utvikle nye produkter. Elevene må tenke gjennom hvem de lager mat for, hva den skal koste i råvarer, om den er vanskelig å lage, om målgruppa vil like smakene og så videre. Fremgangsmåten må beskrives i en god oppskrift, og bildene skal selge produktet, akkurat som annen produktutvikling. Over 1000 elever deltar hvert år, så dette er tydeligvis noe som faller i smak, avslutter Johansen.

Les mer om konkurransen!