Tips og triks
Hverdagsmaten er viktig for oss. Den skal smake godt, samtidig som den skal gi oss energi og næringsstoffer. I sjømat finner man en rekke næringsstoffer som det er lite av i andre matvarer, og Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk og sjømat til middag 2-3 ganger i uken.
Det er ikke bare det vi spiser som betyr noe. Hvem vi spiser sammen med, hvordan maten smaker og hvordan den ser ut har også betydning for helse og trivsel. Rundt middagsbordet har vi tid til å snakke sammen og vise at vi setter pris på hverandre.
Det er mange gode grunner til å spise fisk, men noen har muligens negative assosiasjoner til fiskemiddagen. Her er noen raske tips og triks for å gjøre det enklere å lage digg sjømat til middag!
Prøv å bytte ut hovedingrediensen med fisk i en av dine favorittoppskrifter!
Det fine med sjømat er alle variasjonsmulighetene i form av ulike tilberedningsmetoder og ikke minst smakstilsetning. Fisk kan brukes på utallige måter, og erstatte kjøtt i de aller fleste retter. Hva med å bruke torsk eller laks i tacoen neste gang, eller prøve en pizza med røkelaks? Her finner du mange oppskrifter som du kan la deg inspirere av. Ved å bytte ut noen kjøtt-middager i uka vil du også spise mer bærekraftig, så her er det bare å prøve seg fram! Kanskje du finner en ny favoritt-rett?
Ikke kok/stek fisken for lenge!
Fisk skal ikke kokes, men trekkes. Det vil si at du koker opp vannet med salt først, så skrur du ned temperaturen før du legger fisken forsiktig i. Hvor lenge den skal trekke kommer litt an på størrelsen og tykkelsen på fisken, men 10-15 minutter er en god tommelfingerregel. Det er også lett å steke fisken alt for lenge, noe som gjør at den blir tørr og smakløs. Som regel er fisken ferdig etter 10-15 minutter i stekeovnen på 180-200 grader. Da blir fisken saftig og god! I stekepanne så bør du sørge for at panna er varm før du legger fisken i. Bruk gjerne en nøytral olje eller margarin. Ikke legg for mye fisk i panna på en gang, da det senker temperaturen. De fleste typer fiskefilet er gjennomstekte når de har fått en fin gyllenbrun farge på begge sider.
Sjekk sesongkalenderen!
Vi kan spise mat fra havet året rundt, men det er lurt å spille på lag med sesongene. På de fleste fiskearter varierer tilgang og pris gjennom året i takt med hva det er sesong for. Her kan du se en full oversikt over hvilke sjømatarter som er i sesong.
Bruk opp maten!
Matsvinn er et stort problem i dagens samfunn. Utforde deg selv til å bruke opp det du har i kjøleskapet før det blir dårlig! Har du litt slappe grønnsaker for eksempel, kan du prøve deg på en oppskrift som Torsk a la Krapfoss. Da får du både en nydelig sjømatmiddag og du slipper og kaste mat!