Skip to main content

Kurs for barnehageansatte

Foto: Ørjan Bertelsen

Omtrent halvparten av det barn spiser i løpet av dagen spises mens de er i barnehagen, og i løpet av tiden et barn går i barnehagen spises det omtrent 3000 måltider. Det er derfor viktig at mattilbudet i barnehagene er næringsrikt og variert. Fiskesprells kurs for ansatte i barnehage er et bidrag til å følge opp myndighetenes retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. 

Foto: Ørjan Bertelsen

Om kursene

Fiskesprell-kurs arrangeres av fylkeskommunene som en del av det regionale folkehelsearbeidet. Det er et gratis heldagskurs med både teori og praksis.

Våre dyktige kursholdere gir en teoretisk gjennomgang av tema knyttet til barns kosthold og viktigheten av at barn spiser nok sjømat. Den praktiske delen består av matlaging enten innendørs eller tilpasset til tur. Under veiledning av våre dyktige kursholdere gir vi deg en innføring i hvordan du kan tilberede velsmakende sjømatretter basert på ferske sjømatråvarer og deilig tilbehør. Dette vet vi at barna liker! 

Trinn 1: Gjennomføring av praktisk del på kjøkkenet

Vi bruker et stort utvalg oppskrifter som egner seg for tilberedning til mange, med enkle hjelpemidler. Gjennom kurset viser vi deg noe av mangfoldet i ulike sjømatråvarer, tilberedningsmetoder og tilbehør, som gjør at alle kan finne sin sjømatfavoritt. I tillegg har vi fokus på hvordan barnehagen kan bruke matlaging som en pedagogisk aktivitet. Og du får selvfølgelig smake på resultatet!

Trinn 2: Gjennomføring av praktisk del i utekjøkkenet

På dette kurset tar vi med oss ferske sjømatråvarer og masse deilig tilbehør ut i naturen, og viser deg hvordan du kan tilberede sjømatlunsjen over bål eller grill. Vi har fokus på hvordan barna kan involveres i matlagingen, og hvordan dette kan brukes som utgangspunkt for variert pedagogisk aktivitet. Her har vi fokus også på den hele fisken, med studier av fiskens anatomi samt filetering og bearbeiding av hel fisk. Oppskriftene er utviklet med tanke på at maten skal tilberedes med enkle forberedelser og enkelt utstyr. Våre dyktige og erfarne kursholdere viser deg hvordan.

Årspakke: Gjennomføring av praktisk del i barnehagen

På dette kurset vil alle ansatte i barnehagen samles først til et felles teorikurs. I den praktiske delen av kurset kommer kursholder til barnehagen og lager mat sammen med en gruppe voksne og barn. Det legges vekt på å skape en god dialog med barna gjennom en samlingsstund innledningsvis, praktisk matlaging og felles måltid til hele barnehagen med for- og etterarbeid. Barna medvirker under hele prosessen, fra råvare til ferdig resultat. Kursene gjennomføres innenfor barnehagens åpningstider sammen med barnehagens ansatte og barn.

Er du interessert i å delta på kurs? Ta kontakt med Fiskesprell-koordinatoren i ditt fylke for nærmere informasjon, eller send en e-post til fiskesprell@seafood.no.

Kurstilbudet kan variere noe fra fylke til fylke.