Skip to main content

Bærekraftige matvaner og forbruk

Illustrasjon: Hipp Hurra

Vi lever i et samfunn med et mangfold av matvarer å velge mellom, som gir oss store valg- og variasjonsmuligheter. Vi kan velge mat på bakgrunn av at maten er sunn og helsefremmende, fordi den er kortreist eller fordi den er fristende og gir oss spennende smaker fra ulike deler av verden.

Illustrasjon: Hipp Hurra

Samtidig har vi et forbruksmønster som noen ganger går på bekostning av natur og bærekraft. Dette gjør rollen som forbruker krevende. Hva skal vi velge, og hvilke kriterier skal vi velge ut fra? Produktinformasjon og merking skal hjelpe oss på vei, men det kan være vanskelig å skille produktinformasjon fra reklame. Hva bør vi som forbrukere se etter for å finne gode matvarer som dekker våre egne behov samtidig som det tar hensyn til miljøet rundt oss?

I landbruket høster vi om sensommeren og høsten. Fra havet kan vi spise hele året. Torsk og skalldyr er for eksempel best på vinteren, og makrellen er i sesong om sommeren. Flere arter, som for eksempel laks, kan spises hele året. Det er også viktig å spise variert fra havet, både mager og fet fisk. Det vi som forbrukere må være oppmerksomme på er at også enkelte fiskeslag er truet, derfor er det av betydning at vi forsøker å velge riktig fiskeslag, fisket på riktig sted. Norge er et av de fremste landene i verden når det kommer til fiskeriforvaltning, og det stilles strenge krav til fiskeri- og havbruksnæringen.

I de neste delene av denne leksjonen vil du kunne lese mer om hvordan fiskeri- og havbruksnæringen bevisst arbeider med bærekraft og forvaltning av våre marine ressurser. Du vil også kunne lese om ulike merkeordninger, som kan hjelpe deg som forbruker til å ta bærekraftige valg i hverdagen.