Skip to main content

Bærekraftig havbruk

Den norske kysten er spesielt godt egnet for havbruk. Kaldt, klart hav, dype fjorder og stor vannutskiftning gir gode vilkår for fisken. Havbruk er i dag en viktig næring for Norge og bidrar til aktivitet og sysselsetting i mange lokalsamfunn langs kysten.

Gjennom mer enn 50 år med havbruk, har prøving og feiling, kunnskapsdeling og forskning gitt verdifull erfaring og kompetanse. Norge er i front når det gjelder innovasjon og utvikling, og besitter både kompetanse og teknologi som er etterspurt ute i verden. Det stilles strenge krav til at den videre veksten innen havbruksnæringen skal ha som mål å være i tråd med bærekraftige prinsipper. Næringsaktører, myndigheter og forsknings- og kompetansemiljøer jobber sammen for å nå denne målsettingen. All matproduksjon, både på land og i sjø, setter spor etter seg. I dag er de største miljømessige utfordringene for lakseoppdrett knyttet til lakselus og rømming.

Oppdrettsanlegget

En oppdrettsmerd består av et flyteelement i overflaten og en notpose der fisken svømmer. En typisk notpose er mellom 20 og 50 meter dyp og diameteren på en typisk merd er om lag 50 meter. Merdene er forankret i havbunnen. I en oppdrettsmerd er det 97,5 % vann og 2,5 % fisk. Oppdrettslaks utnytter fôret godt, og oppdrett av laks er i så måte mer effektivt enn produksjon av andre typer kjøtt. Laks omdanner fôr til kjøtt dobbelt så effektivt som gris og fjærkre. Grunnen er at laks lever i vann og dermed ikke behøver å bruke energi på holde seg oppreist, som landdyr. I tillegg er laks vekselvarm og bruker ikke energi på å holde jevn kroppstemperatur slik som kylling, gris og sau må gjøre. Laks i havbruk bruker 1,15 kilo fôr for å vokse et kilo. Til sammenligning trenger sauen nesten seks ganger så mye mat for å legge på seg et kilo.

Laksefôr består av protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Intensiv forskning har gjort det mulig å bruke mer vegetabilske råvarer og redusere bruken av fiskemel og olje uten at det går ut over ytelsen til fôret, fiskevelferd, eller smak og kvalitet på laksen. Denne kunnskapen er nødvendig for at havbruksnæringen skal kunne vokse på en bærekraftig måte i fremtiden. Hvis man skal produsere mer fisk enn i dag, må dette gjøres uten å bruke mer av begrensende naturressurser som fiskemel og fiskeolje enn man gjør i dag. I dag brukes betydelig mindre marint råstoff i fiskefôr enn tidligere, men man kan ikke ukritisk redusere dette uten å sikre at fiskens egne behov for næringsstoffer er dekket.