Bærekraftig fiskeri
Havet har et stort potensial til å være en fornybar kilde til sunn og næringsrik mat. For Norge med sine store og rike havområder har vi et særstilt ansvar for å forvalte de fantastiske ressursene havet byr på, slik at de kommende generasjonene også skal få tilgang til de samme godene.
Vi kan spise fra havet hele hele året. Torsk og skalldyr er for eksempel best på vinteren, og makrellen er i sesong om sommeren. Flere arter, som for eksempel laks, kan spises hele året. Det er også viktig å spise variert fra havet, både mager og fet fisk. Det vi som forbrukere må være oppmerksomme på er at også enkelte fiskeslag er truet, derfor er det av betydning at vi forsøker å velge riktig fiskeslag, fisket på riktig sted. Norge er et av de fremste landene i verden når det kommer til fiskeriforvaltning, og det stilles strenge krav til fiskeri- og havbruksnæringen.
Kilde: Havforskningsinstituttet
Fiskeri
Norge har råderett over noen av verdens mest ressursrike havområder. Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet er alle svært produktive områder som gir grunnlag for store fiskebestander i norske farvann. I tidligere tider ble fisket naturlig begrenset av båtene, utstyret og været. Med motoriserte båter, nye fangstmetoder og moderne havbruk dukket det opp nye muligheter, men også nye utfordringer med tanke på forvaltning av havets ressurser. Industrialiseringen og effektiviseringen av fiskeriene førte i en periode til overfiske som gikk hardt utover fiskebestandene.
Norge har i dag et omfattende regime for å sikre en bærekraftig forvaltning av ressursene i havet. Målet er å utnytte ressursene slik at de på beste måte dekker dagens behov samtidig som man tar hensyn til at også fremtidige generasjoner skal ha glede av dem. Dette har resultert i en effektiv økosystemforvaltning som setter Norge i stand til å eksportere en betydelig mengde sjømat som kan spises med god samvittighet. Fisket er regulert gjennom kvoteordninger og lisenser, der kvotene for de enkelte artene er basert på råd fra Havforskningsinstituttet og det internasjonale havforskningsrådet (ICES).
De fleste fiskebestandene vandrer mellom norske og utenlandske farvann. Derfor samarbeider norske myndigheter med nabolandene og legger internasjonale forhandlinger til grunn for den nasjonale beslutningsprosessen. Overgangen fra fritt fiske til kvoteregulering basert på bærekraft har gjort at de fleste norske fiskebestander i dag er i god forfatning. Selv om noen arter fremdeles er truet, er den nordøstarktiske torskebestanden og norske sildebestander i dag like store som de var på sitt beste rundt midten av forrige århundre. Norge kommer best ut i WWFs rangering av verdens fiskerinasjoner etter hvor godt de etterlever FNs regler for ansvarlig fiske.