Bærekraftig fiskeri
Havet som matressurs
Havet har et stort potensial til å være en kilde til sunn og næringsrik mat. Norge, med sine store havområder, har et spesielt ansvar for å forvalte disse ressursene slik at fremtidige generasjoner også kan nyte godt av dem.
Kilde: Havforskningsinstituttet
Fiskeri i Norge
Norge har kontroll over noen av verdens mest ressursrike havområder, som Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Disse områdene har store fiskebestander. Tidligere var fisket begrenset av båtene, utstyret og været. Med moderne teknologi og fangstmetoder har det kommet nye muligheter, men også utfordringer med å forvalte ressursene riktig. Industrialiseringen og effektiviseringen av fiskeriene førte i en periode til overfiske, som skadet fiskebestandene.
I dag har Norge et system for å passe på havets ressurser. Målet er å bruke ressursene på en måte som dekker dagens behov og samtidig tar hensyn til fremtidige generasjoner. Dette gjør at Norge kan eksportere mye sjømat som er bærekraftig. Fisket er regulert gjennom kvoter og lisenser, basert på råd fra eksperter.
Fiskebestandene overvåkes nøye hvert år for å sikre bærekraftig forvaltning. Fisken vandrer mellom norske og utenlandske farvann, så Norge samarbeider med nabolandene og internasjonale organisasjoner for å passe på fiskebestandene. Overgangen fra fritt fiske til strengere regulering med kvoter, har gjort at de fleste norske fiskebestander nå er i god stand. Norge er rangert som best i verden av WWF for ansvarlig fiske.