Fet og mager fisk
Vi deler ofte fisken inn i fet og mager fisk, etter hvor mye fett den inneholder. Fet fisk lagrer fettet stort sett i fileten, mens mager fisk lagrer det meste av fettet i leveren.
I Norge har vi ikke spesifikke anbefalinger om hvor mye marine omega-3-fettsyrer vi bør innta daglig, men norske helsemyndigheter anbefaler fisk til middag 2–3 ganger i uken, og gjerne fisk som pålegg i tillegg. Dette tilsvarer totalt 300–450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.
Fet fisk
- Laks, makrell og sild er eksempler på fet fisk
- Fiskefettet er rikt på de sunne omega-3-fettsyrene
- Fet fisk er en naturlig kilde til vitamin D
Mager fisk
- Torsk, sei og hyse er eksempler på mager fisk
- Mager fisk har mindre omega-3-fettsyrer enn de fete fiskene, men er likevel en god kilde til omega-3
- Magre fisker inneholder ekstra mye jod
Innholdet av fett og andre næringsstoffer i fisken varierer med art, årstid og fiskens egen tilgang til mat. Hvis du er interessert i å fordype deg i temaet kan du finne mer om næringsstoffene i de ulike artene her.