Kostholdet påvirker helsen vår
De som etablerer gode matvaner som ung har lettere for å spise sunt som voksen. Uka består av flest hverdager, derfor er det de daglige måltidene som betyr mest for helsen.
Gode råd for et helsefremmende kosthold
Det er ingen tvil om at et riktig sammensatt kosthold er en viktig del av en helsefremmende livsstil og kan bidra til god helse og forebygging av sykdommer. For å hjelpe oss å ta gode valg, har Helsedirektoratet utarbeidet kostholdsråd som forteller hvor mye vi bør spise av ulike typer matvarer. Rådene er basert på grundige undersøkelser og forskning. De offisielle kostrådene anbefaler oss å spise fisk til middag 2–3 ganger i uken og i tillegg bruke fisk som pålegg. Selv om vi spiser mye fisk i Norge, er det mange som ikke får i seg så mye fisk som Helsedirektoratet anbefaler.
Det har vært en positiv utvikling i det norske kostholdet de siste 40 årene, noe som har bidratt til en markant nedgang i dødelighet av hjerte- og karsykdom siden 1970-tallet. Til tross for dette har store deler av befolkningen fremdeles et kosthold som øker risikoen for å utvikle fedme, hjerte- og karsykdommer, kreft og type 2-diabetes.
Helsedirektoratet anbefaler at folk flest spiser mer fisk og begrenser inntaket av rødt kjøtt. Barn, ungdom og unge voksne spiser mindre fisk enn de eldre. Dette fører til at barn og ungdom går glipp av viktige helsefordeler som de ville fått hvis de spiste mer sjømat. Ved å velge å spise fisk 2–3 ganger i uken, hjelper du kroppen din å holde seg frisk – og hvis du får resten av familien med på det samme, gjør du dem også en tjeneste.
I denne leksjonen kan du lese mer om hvorfor sjømat er en viktig del av et balansert kosthold.