Slik gjør du det
Vi har ofte lett for å varmebehandle fisken for lenge, og man må huske at det alltid skjer etterkoking eller -steking når man fjerner fisken fra varmekilden.
Hopp til ønsket metode:
Hvordan steke fisk
Porsjonsstykker av fiskefilet, skiver eller større stykker av fiskefilet egner seg godt til steking. Velg margarin eller nøytral olje som er beregnet for steking. La stekefettet bli godt og varmt (på middels høy varme) i stekepanna før du legger i fisken. Ikke legg i for mye fisk på én gang, for da blir temperaturen fort for lav.
- Tørk fiskefileten og skjær den i serveringsstykker.
- Legg fiskestykkene i stekepanna med skinnsiden (eller siden hvor skinnet var på) ned og stek fisken til den er gyllenbrun, ca. 2-3 minutter.
- Snu og stek den gyllenbrun på den andre siden, ca. like lenge. Ikke snu fisken for mye, da den kan flake seg.
- Dryss på salt og eventuelt pepper eller annet krydder. Husk at barn skal ha mindre salt enn voksne.
- De fleste typer fiskefilet er gjennomstekte når de har fått farge på begge sider.
Tips!
Dersom fisken har skinn, kan du gjerne steke den kun med skinnsiden ned. La fisken ligge til den er ferdig, og legg gjerne lokk på stekepanna. Fiskeskinnet blir sprøtt og lar seg lett rive av, og det kan gjerne spises hvis det ikke er for mye stekt.
Hvordan trekke fisk
Fisk skal ikke koke, bare trekke.
- Bruk en stor kjele og fyll den 3⁄4 full med vann.
- Kok opp vannet, og tilsett salt og eventuelt krydder.
- Skru ned temperaturen og legg fisken forsiktig i. Pass på at temperaturen i vannet holdes rett under kokepunktet. Det skal så vidt være bevegelse i vannet når fisken er i.
- Koketiden varierer med størrelsen og tykkelsen på fisken/fiskestykkene.
Hvordan ovnsbake fisk
Stekeovnen er super til å varmebehandle fisk, særlig når det skal serveres til mange. Fisken bakes i sin egen kraft og beholder maksimalt av smak og næring. Dessuten er det lett å følge med og se eller prøve om fisken er ferdig.
- Forvarm ovnen etter oppskrift. Som regel er fisken ferdig etter 10-15 minutter på 180-200 grader.
- Bruk en ildfast form eller langpanne med bakepapir.
- Legg i fiskestykkene og dryss med litt salt og eventuelt annet krydder.
- Se om fisken er ferdig ved å presse lett på fiske-stykkene. Den er ferdig når fisken flaker seg.
På de neste sidene kan du finne enkle, gode oppskrifter som lar deg øve på de ulike metodene å tilberede fisk på.