Steg for steg
Når du skal filetere fisk er det viktig at du bruker en skarp kniv, gjerne en fileteringskniv. Skrap skjellene av fisken i oppvaskkummen under vann – da slipper du mye søl. Begynn fra halen og skrap fremover mot hodet. Skyll fisken godt og tørk den før du setter i gang.
Filetering av laks
1. Legg fisken på en ren skjærefjøl med buken mot deg. Før kniven inn rett bak ørebeinet med bladet mot hodet og skjær ned til beinet.
2. Snu bladet mot sporen og ta tak i hodet. Skjær langs ryggbeinet helt ned til sporen.
3. Snu fisken og gjenta på den andre siden.
4. Fjern bukbeina ved å legge kniven flatt og skjær på innsiden av beina. Skjær også bort finnefester. De finnes ofte bare på den ene fileten på en fisk.
5. Fjern pinnebein ved å skrape kniven over filetstykket slik at beina stikker opp. Napp ut beina ved hjelp av en kraftig pinsett eller laksetang.
6. Bruk en skarp kniv til å ta av skinnet. Start ved sporen og skjær på skrå ned mot skinnet. Ta godt tak i den delen av skinnet du har løsnet fra fiskekjøttet. Før kniven framover mellom fiskekjøttet og skinnet sam- tidig som du drar skinnet mot deg.
Tips!
Vi anbefaler bruk av ferdig filet når fisk skal brukes i mat- og helsefaget. Det er både praktisk og tidsbesparende. I tillegg er fisken uten bein og skinn, slik at matgleden får stå i fokus. Enkelte skoler har likevel muligheten til å skaffe fisk selv og vil finne det naturlig å vise elevene hvordan fisken fileteres.