Å lage mat i friluft
Det å tilberede mat i friluft gir god anledning for fellesskap og nærhet mellom voksne og barn, der man bidrar sammen til et godt resultat gjennom nyttige oppgaver. Mulighetene er mange, og med gode forberedelser kan vi tilberede og nyte alt fra flotte festmåltider med eksempelvis helstekt ørret og bakte poteter, til enkle fiskepinner i lompe rundt bålet.
En vellykket tur starter med gode forberedelser
For å skape gode opplevelser med matlaging i friluft er det viktig at det settes av tid til forberedelser. Hvis dere i barnehagen eller SFO ønsker å satse på sunne måltider i friluft er det lurt å inkludere turmåltidene i en helhetlig plan for mattilbudet i barnehagen.
Hvor mye forarbeid som kreves før en tur, avhenger blant annet av hvor turen går og hvilke fasiliteter som er tilgjengelige der maten skal lages. Å legge turen til en fast bålplass med bord og benker krever mindre forberedelse enn en tur til et sted som ikke er tilrettelagt for matlaging og spising. Det viktigste med forberedelsene er å tenke gjennom hvilke ingredienser som trengs og hvilket utstyr som må tas med.
Det er ofte en fordel om en del av tilretteleggingen gjøres dagen før, eller av de som kommer tidlig på jobb. Med gode forberedelser, gjerne sammen med barna, går det mindre tid til tilberedningen ute på tur. Voksne og barn kan samarbeide om å finne fram og pakke det som trengs av råvarer og utstyr. Barn som er skeptiske til ny mat har ekstra god nytte av å være med i forberedelsene til måltidet. Det å få se ingrediensene og bli kjent med dem på forhånd, kan gi trygghet og større mot til å smake. En god ide kan være å bli kjent med de ulike ingrediensene i retten som skal lages gjennom lek.
Det er viktig at barna blir involvert i matlagingen, men alle barna kan ikke være med hver gang. Matlagingsaktiviteten bør gå på rundgang i et system som også er ivaretatt i barnehagens planer og som sikrer en rettferdig fordeling av oppgavene. En god løsning vil være å la én voksen og 2–4 barn ha ansvar for maten sammen. Barn og voksne kan også deles inn i grupper der noen har ansvar for bålet og noen for tilberedningen av måltidet.