Skip to main content

Hvordan oppbevare fisk

Foto: Unsplash

Med riktig behandling og oppbevaring kan fisken holde seg fersk i flere dager i kjøleskap, og flere måneder i fryseren. I denne leksjonen viser vi deg hvordan man best oppbevarer fisk.

Foto: Unsplash

Hvordan fryse og tine fisk

Frysing av fisk

Fryselagring er en god måte å sikre tilgjengeligheten på, uavhengig av tilgangen til fersk fisk. Fisk som skal fryses må være helt fersk, og det er viktig å behandle den riktig for å få et godt resultat. Fisk som skal fryses må renses og vaskes, og overflødig vann tørkes av. Pakk fisken inn i plastfolie eller plastposer beregnet for mat, og sørg for at det ikke er luft mellom fisk og emballasje. Pakkene merkes med dato, vekt og type fisk. Fet fisk bør spises innen tre måneder, mens mager fisk som torsk kan oppbevares i inntil seks måneder.

Tining av fisk

Hvis fisken skal dampes eller tilberedes i form, kan den tilberedes halvtint. Hvis den skal stekes, bør den derimot være tint for å få et godt resultat.

Fisk kan tines på ulike måter:

  • Fisken kan tas opp fra fryseren kvelden før den skal brukes, og tines langsomt i kjøleskap over natten.
  • Dersom du vil tine i emballasjen fisken ligger i, kan du fylle kjøkkenvasken med kaldt vann og la den ligge i ca. 30 minutter.
  • Hvis fisken ikke allerede er saltet, kan den med fordel legges direkte i kaldt vann tilsatt litt salt i 20-30 minutt. Saltet binder væsken i fiskekjøttet.
Grafisk ikon av fisk

Oppbevaring av fisk og skalldyr


Fersk fisk:

0 til -1 °C, helst på is

Røkt fisk:
Kaldt og luftig ved 2–4 °C

Kokte skalldyr:
Krabbe, hummer, sjøkreps og reker oppbevares kaldt, helst under 2 °C. De bør ligge på ryggen, slik at kraften ikke renner ut og kjøttet blir tørt.

Levende skjell:
Blåskjell, østers og andre skjelltyper bør tilberedes så fort som mulig, men kan oppbevares i kjøleskap. De bør spises innen 1-2 dager.

Hvordan oppbevare fisk i kjøleskap

Fersk fisk er aller best å spise samme dag som den er kjøpt. Mikroorganismer trives godt i ferskvarer, og ved romtemperatur utvikler de seg raskt. Kjøling nedsetter aktiviteten og bedrer dermed holdbarheten til fersk fisk. Dersom fisken har god kvalitet og blir oppbevart kaldt, kan fisken holde seg i kjøleskap i 3–4 dager og skalldyr i 1–2 dager. En generell regel for ferskvarer er at oppbevaring en time i romtemperatur nedsetter holdbarheten med ett døgn.

Mikroorganismene på fisk utvikler seg også ved lave temperaturer. Derfor skal all fersk fisk, fiskefilet og de fleste skalldyr oppbevares ved en temperatur fra 0 til -1 °C. Temperaturen i et kjøleskap skal være under 4 °C, men det kan ofte holde en temperatur på 7-8 °C. Dette passer dårlig for fisken. Når du kjøper fisk som ikke skal brukes samme dag, er det en fordel å oppbevare den på is. Spør gjerne i butikken om du kan få med litt is til oppbevaring av fisken, eventuelt kan du bruke et kjøleelement.

Hvordan ta vare på matrester

Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet. For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Sett for eksempel kasserollen i kaldt vann og rør rundt. Dersom du deler opp maten i mindre porsjoner, går nedkjølingen raskere. (Kilde: Mattilsynet)

Dersom du jobber med matlaging på institusjoner som barnehage og skole, sier de nasjonale faglige retningslinjene for mat og måltider i barnehagen og i skolen at "lagring, tilberedning, servering og merking av mat må skje i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet".

På Mattilsynets nettsider kan du få flere gode tips om mathåndtering.