Tikka laksala
Denne indisk-inspirerte retten er full av smak og herlige råvarer fra havet. Tikka masala med laks og reker, og hjemmelaget naan – kan det bli bedre? Oppskriften vant Kokkesprell 2022, og er laget av 9. klasse på Begby skole.
20-40 min
Enkel
Ingredienser
Porsjoner
Tikka laksala:
600 g laksefilet
300 g reker
3 cm ingefær
3 hvitløkfedd
2 små løk
1 ½ ts kardemomme
4 ss olje
3 ts garam masala
3 ts malt koriander
1 ts paprikapulver
½ ts chilipulver
4 dl kremfløte
3 ss god tomatpuré
4 ss vann
½ ts salt
2 ts sukker
Naan:
1 dl melk
1 ss sukker
¼ pakke gjær
½ ts salt
1 ts bakepulver
2 ss olivenolje
1,5 dl yoghurt naturell
300 g hvetemel
½ ss garam masala
Fremgangsmåte:
Naan:
- Varm opp melken til den er fingervarm og ha i smuldret gjær og sukkeret. Rør blandingen sammen og la den stå i 10 minutter. Tilsett salt, bakepulver, mel, olivenolje, yoghurt og garam masala. Bland deigen godt sammen og la den heve et varmt sted i en time.
- Sett ovnen på 250 grader på over- og undervarme.
- Del deigen i fire like store deler. Kjevle delene ut på et bord med mel til ovale former med ca. 0,5 cm tykkelse. Stikk hull i brødene med gaffel så de ikke blåser seg opp i ovnen.
- Legg naan-brødene på brett med bakepapir midt i ovnen og ta dem ut når de er litt brune, etter ca. 5 minutter.
Tikka laksala:
- Skjær laksen i 2 cm terninger. Skrell rekene. Finhakk ingefær og hvitløk, og skjær løk i tynne skiver.
- Surr ingefær, hvitløk og løk i olje til løken er myk. Tilsett krydder og rør i ca. 2 minutter.
- Rør inn kremfløte, tomatpuré og varmt vann. Kok sausen sakte opp og la stå og trekke i 15 minutter. Smak til sausen med salt og eventuelt litt sukker.
- Bland lakseterningene og rekene inn i sausen og la trekke i ca. 5 minutter.
Server Tikka laksala med naan og basmatiris.