«Skræp» - skrei i wrap
«Skræp» er skrei i wrap, en smakfull oppskrift laget av 6. klasse ved Løren skole. Den gikk helt til finalen i Kokkesprell 2021!
Ingredienser
10 fullkornstortilla
1 crispysalat
500 g skreifilet
½ ts salt
Panering:
5 ss hvetemel
1 egg
1 ss vann
15 ss brødkrumme av grovt brød eller pankomel
Smør + olje til steiking
Rotpuré:
250 g gulrot
125 g kålrot
10 g smør
1 ½ ts lettrømme
¼ ts salt
Krydret tomatsaus:
1 liten løk
1 hvitløkfedd
3 ss olje
1 ss paprikapulver
½ ss chilikrydder
1 ss spisskummen
½ ts koriander, malt
½ ts salt
1 ss tomatpuré
1 boks hakka tomater
Raita:
4 dl yoghurt naturell
½ hvitløkfedd
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen
½ ts salt
½ ts sukker
2 ts sitronsaft
½ agurk
Fremgangsmåte:
Rotpuré:
- Skrell og kutt kålrot og gulrot i terninger. Ha de i en kjele og fyll på med vann så det dekker grønnsakene.
- Kok i ca 10 min til grønnsakene er møre.
- Hell av vannet og tilsett smør og lettrømme. Bruk stavmikser og mos til grønnsakene har ønsket konsistens.
- Smak til med salt.
Tomatsaus:
- Tomatsausen lager du ved å skrelle og kutte løk og hvitløk i små biter.
- Stek løk og hvitløk til den er blank (ikke brun) og myk.
- Tilsett krydder, tomatpuré og hakka tomater og bland godt. Skyll tomatboksen med LITT vatn og tilsett.
- Kok opp og la sausen småkoke på lav temperatur i ca. 15 min. Kontroller konsistens, skal være som ketsjup og smak evt. til med mer salt og pepper.
Raita:
- Vask agurk, del den i to på langs, og ta ut kjernen med ei lita skei. Kutt den i små terninger.
- Finhakk hvitløk.
- Rør sammen alle de andre ingrediensene i en liten bolle.
- Tilsett hvitløk og agurk og bland godt sammen. Smak til med mer salt og sitron dersom det trengs.
Sprøstekt skrei:
- Vask og tørk skreifileten. Del fisken i 20 like store biter på om lag 50 g. Strø på salt (ca. 1/2 ts)
- Visp sammen egg og vann i en bolle. Ha mel og brødkrumme på hver sin tallerken.
- Vend fiskebitene først i mel, så i egg og til slutt i brødkrummen. Legg de på et fat og la de tørke litt før steking.
- Når alle fiskebitene er ferdig panerte og de andre ingrediensene til «skræppen» er klare; varm ei steikepanne til litt over middels varme og ha i smør og olje. Når fettet er varmt og gyllent legger du i fiskebitene og steker de til de er gylne og sprø. Snu og stek tilsvarende på andre siden.
- Ta fiskebitene ut av panna og over på et fat med papir straks de er ferdige. Server straks!
"Montering":
Ta en tortillalefse (eller annen grov lefse/lompe) og legg på 2 små ss rotpuré, salatblad, 2 biter sprøsteikt skrei, 1 stor ss krydret tomatsaus og 1 liten ss raita. Brett sammen og nyt!