Skip to main content

Lakse-wonton i suppe

Foto: Studio Dreyer+Hensley

 

Wonton er dumplings som stammer fra det kinesiske kjøkkenet. 6. klasse på Kyrkjevollen skole har laget en spennende sjømat-vri på denne populære retten, servert i rykende varm suppe. Retten ble stemt til Folkets favoritt i Kokkesprell 2022.

 
20-40 min
Enkel

Foto: Studio Dreyer+Hensley

 

Ingredienser

Wonton:
30 wonton-plater (tines i kjøleskap)
300 g laks
100 g reker
1 ts revet ingefær
2 vårløk
1 egg
1 ts østerssaus
1 ts sesamolje
2 ts soyasaus
hvit pepper
salt

Suppe:
1 l kyllingkraft (1 l vann og 2 beger kyllingfond)
1 løk
2 hvitløkfedd
1 liten bit ingefær
1 ss soyasaus
2 ts fiskesaus
1 ts sesamolje
2 vårløk
Salt
Sukker

Til servering:
Frisk koriander
Rød chili

Fremgangsmåte:

Wonton:

  1. Kutt laksen i veldig små biter, gjerne med en stavmikser. Legg fyllet i en arbeidsbolle. Grovhakk rekene og ha dette i sammen med den finkuttede laksen..
  2. Skrell og riv ingefær og finhakk vårløk og legg det sammen med sjømatblandingen.
  3. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt rundt til du får en klissete og fast masse. (Viktig med riktig konsistens til koking senere). Dekk til bollen med plast og sett i kjøleskapet til wontonene skal lages.
  4. Finn frem wonton-platene (hold dem alltid under fuktig håndkle når de er tatt ut for bruk) og en bolle med vann, og legg platene på et stekebrett med bakepapir.
  5. Legg en toppet teskje med fyll i midten av “papiret”.
  6. Dypp fingrene i litt vann og smør ytterst på kanten på spissen fra deg. Brett pent deigen sammen så kantene treffer hverandre som en trekant. Vær nøye med å klemme ut all luft for å unngå luftbobler inni “puten”. Ta litt vann på den ene spissen (venstre eller høyre) og brett spissene mot hverandre.

Suppe:

  1. Skrell og finhakk hvitløk og løk. Riv ingefær og finsnitt vårløk.
  2. Kok opp 1 l vann. Når vannet koker, tilsett kyllingfonden og rør rundt. (Eventuelt kan du koke opp 1 l kyllingkraft)
  3. Tilsett løk, hvitløk, ingefær, soyasaus, fiskesaus og sesamolje. La alt småkoke i 15 minutter. Husk å røre underveis. Smak til med salt og sukker.
  4. Kok opp ei separat gryte med 1,5 l vann. Når vannet koker legges wontonene forsiktig i vannet. La de koke i 3 - 4 minutter og flytt over i suppa ved hjelp av fiskeøse.
  5. Ha i vårløken sammen med wontonene og la alt småkoke videre i 4 minutter.

Hell oppi små skåler og server med finhakket rød chili og frisk koriander.