Laksegyros
Klasse 9E fra Ris skole ble inspirert til å lage denne oppskriften på laksegyros, etter at en av elevene var på ferie i Hellas. En enkel og smakfull rett, hvor du kan bruke mange av ingrediensene du allerede har hjemme.
Ingredienser
Gyros-lefser:
200 g gresk yoghurt
Ca. 300 g mel
1 ts bakepulver
1 ts salt
½ ss olivenolje
Tzatziki:
1 agurk
170 g gresk yoghurt
2 hvitløksfedd
½ ts salt
½ ts pepper
Litt sitronsaft (kan sløyfes)
Friske urter, som mynte (kan sløyfes)
Syltet rødløk:
1 rødløk
1 dl vann
½ dl sukker
¼ dl eplesidereddik
Potetbåter/fries:
3 poteter
2 ss olje
½ ts salt
1 ts paprikapulver
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen
Laks:
500 g laks
1 ss olje
1 ts salt
Pepper
1 ts paprikapulver
1 ts spisskummen
Fremgangsmåte
Gyros-lefser:
- Start med å lage gyros lefsene. Bland sammen yoghurt, mel, salt, bakepulver og olivenolje til en deig. Tilsett litt og litt mel. Pass på at deigen ikke er for tørr eller for klissete.
- Del deigen i fire like emner og form dem til runde emner, enten med hendene eller en kjevle
- Lefsene skal være ca. 1-2 cm tykke. Varm en stekepanne og stek lefsene i ca. 1 minutt i tørr panne dvs ikke tilsett noe smør eller olje i stekepannen.
- Avkjøles på rist under et kjøkkenhåndkle.
Tzatziki:
- Riv agurken på råkostjernet, ha agurken i en bolle og dryss på salt. La det trekke i 5-10 minutter, og press ut vannet.
- Finhakk hvitløken og tilsett den sammen med agurken og yoghurten. Bland det god sammen og smak til med pepper.
Syltet rødløk:
- Skjær rødløken i tynne skiver. Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle. La det koke helt til sukkeret har løst seg opp før du legger i løken.
- Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl. Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund.
Potetbåter/fries:
- Vask potetene godt og del i båter. Legg dem i en bolle og ha olje i bollen.
- Dryss over salt, paprikapulver, chilipulver og spisskummen. Bland godt
- Ha potetbåtene over i en langpanne dekt med bakepapir.
- Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene en sprø og gyllen skorpe.
Laks:
- Krydre laksen med paprikapulver, spisskummen, salt og pepper.
- Varm opp en stekepanne med olje. Deretter stek laksen i et par minutter. Hakk opp laksen med en stekespade i stekepannen. Stek i 4-5 minutter til. Smak til med pepper og salt, om nødvendig.
Smør tzatsiki på gyrosbrødene, legg i laks, potetbåter og syltet rødløk. Rull sammen og server.