Foto: Studio Dreyer-Hensley

Grillspyd med laks og tzatziki

Grillspyd er lett å lage og kan varieres på mange måter. I denne oppskriften bruker vi sesamfrø på laksen, som gjør den ekstra smakfull.

Framgangsmåte

  • Fjern skinn og bein fra laksefileten hvis nødvendig. Del fisken i store terninger. Dryss på krydder, salt og sesamfrø. Tre 4-5 lakseterninger på hvert spyd. Tilpass spydenes lengde til stekepannen din.
  • Skrell agurk, del på langs, ta ut frøene med en skje og riv grovt på et rivjern.
  • Dryss litt salt over og la hvile i 15 minutter før du presser ut mesteparten av væsken.
  • Finhakk hvitløk og bland med de øvrige ingrediensene til tzatzikien.
  • Smak til med salt og pepper, sukker og litt limesaft.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

  • Sett stekeovnen på 180°C varmluft.
  • Vask og skrell grønnsaker og del i tynne staver. Skyll i vann og tørk godt. Grønnsakene må være helt tørre før de stekes, for at de skal få en sprø konsistens.
  • Ha grønnsakene i en tynn plastpose, bland godt med olje, salt og timian.
  • Fordel grønnsakene på et stekebrett med bakepapir. Stek grønnsakene i 10-15 minutter, alt etter tykkelsen. Pass på at de ikke svis.
  • Stek lakseterningene raskt i olje i en varm stekepanne. 

Server laksespyd med ovnsbakte rotgrønnsaker og tzatziki.

Tips: Laksespydene kan også grilles. Pensle dem da med olje før de legges på grillen.

Ingredienser

Velg størrelse
  • x 4
  • x 10
  • x 30

For 4 porsjoner (familie):
600 g laksefilet
1 ts spisskummen, malt
½ ts chilipulver
½ ts salt
4 ss sesamfrø
4-6 stk grillspyd av tre
olje til steking

Tzatziki
1 stk agurk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje, kaldpresset
2 dl gresk yoghurt, naturell
salt og pepper
sukker
limesaft

Rotgrønnsaker
½ stk søtpotet
2 stk persillerot
4 stk mandelpotet
1 stk rødbet
2 ss olje
salt
timian

For 10 barneporsjoner:
800 g laksefilet
1 ts spisskummen, malt
½ ts chilipulver
½ ts salt
4 ss sesamfrø
10 stk grillspyd av tre
olje til steking

Tzatziki
1 stk agurk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje, kaldpresset
2 dl gresk yoghurt, naturell
salt og pepper
sukker
limesaft

Rotgrønnsaker
1 stk søtpotet
2 stk persillerot
5 stk mandelpotet
1 stk rødbet
2 ss olje
salt
timian

For 30 barneporsjoner:
2,5 kg laksefilet
3 ts spisskummen, malt
1 ½ts chilipulver
1 ½ ts salt
1,5 dl sesamfrø
30 stk grillspyd av tre
olje til steking

Tzatziki
3 stk agurk
3 fedd hvitløk
3 ss olivenolje, kaldpresset
6 dl gresk yoghurt, naturell
salt og pepper
sukker
limesaft

Rotgrønnsaker
3 stk søtpotet
6 stk persillerot
15 stk mandelpotet
3 stk rødbet
6 ss olje
salt
timian