Resultater og effekter
Fiskesprell har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge, fordi det vil være gunstig sett fra et helsemessig synspunkt. Evalueringer og tilbakemeldinger fra barnehager og skoler viser at vi lykkes.
Økt bruk av sjømat
Barnehager som har hatt ansatte på våre kurs bruker mer sjømat som varmmat, som pålegg og som turmat og har et større fokus på sunt mattilbud enn barnehager som ikke har deltatt. Dette viser både Fiskesprells egne undersøkelser og Helsedirektoratets undersøkelse Måltider, fysisk aktivitet og miljørettet helsevern i barnehagen. Når sjømaten kommer oftere på bordet øker også inntaket, og gode vaner etableres.
Mer kunnskap og bedre ferdigheter
Fiskesprell tilbyr råvarestøtte og gratis undervisningsmateriell til bruk i mat og helse-faget i grunnskolen. I Fiskesprells undersøkelser oppgir lærerne at råvarestøtten bidrar sterkt til at sjømat kommer på timeplanen, og at undervisningen bidrar til mer kunnskap om sjømat og bedre ferdigheter i tilberedning av sjømat blant barn og unge.
Gode vaner tas med hjem
Fiskesprell gir økonomisk støtte til foreldrearrangement i barnehage og skole. Både voksne og barn har på den måten fått gode erfaringer med sjømat som passer for hele familien. Maten tilberedes av barna og ungdommene selv. Erfaringen er at sjømat på sommerfester, juleavslutninger og andre sosiale sammenkomster er en suksess. Barnehager og skoler rapporterer om unge kokker som er stolte av det de serverer, og foreldre som erfarer at sjømat kan tilberedes slik at både de selv og barna liker det. Svært mange ber om å få oppskriften, og slik bringer vi gode vaner fra barnehage og skole med hjem.
Fra prosjekt til kostholdsprogram
Fiskesprell startet som kostholdsprosjekt i 2007, som en direkte oppfølging av regjeringens «Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007–2011». Erfaringene med prosjektet var så gode at Fiskesprell ble videreført som kostholdsprogram etter handlingsplanens slutt. Programmet er et tiltak i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2017-2023), og bidrar også til implementering av myndighetenes anbefalinger for mat og måltider i barnehage og skole.
Evalueringer og studentoppgaver
Her kan du finne evalueringer og studentoppgaver som omhandler Fiskesprell. Trykk på linken for å laste ned dokumentet som PDF.
- Ipsos (2023) - Oppfølgingsundersøkelse av Ipsos effektevaluering fra 2020
- Ipsos (2020) - Effektevaluering av det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell
- Helsedirektoratet (2012) - Måltider, fysisk aktivitet og miljørettet helsevern i barnehagen
- Norut Tromsø (2012) - Barnehagesatsningen i Fiskesprell - en kvalitativ evaluering
- Kantar/TNS Gallup (2015) - En evaluering av kurs for ansatte i barnehager
- Siril Alm (2009) - Barns holdning til sjømat (Masteroppgave i fiskerifag, spesialisering markedsføring)
- Elisabeth Wallace Haaland (2012) - Barnehageansattes opplevelser av prosessimplementering av folkehelseprosjektet Fiskesprell (Master i helsefremmende arbeid)