Foto: Simen G. Fangel

Lade skoles lakseburger med løkringer

Denne lakseburgeren ble stemt fram som Lade skoles favoritt til Fiskesprells oppskriftskonkurranse Kokkesprell. Prøv den neste gang du føler for noe godt!

Framgangsmåte
Lag gjerne hvitløksdressingen først, la den stå å trekke fram til servering.

Burgerbrød

  • Varm melk og olje til 37 °C .
  • Rør ut gjær i melken.
  • Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle.
  • Bland sammen melk og de tørre ingrediensene.
  • La deigen heve i ca. 25 minutter.
  • Mens deigen hever, sett ovnen på 225 °C.
  • Kna opp deigen, del den i fire og form flate boller med 7-8 cm i diameter.
  • Etterhev burgerbødene i ca. 30 minutter.
  • Pensles med egg før steking.
  • Stekes i ovn i ca. 12 minutter.

Lakseburger

  • Finhakk laksefileten og legg den i en bolle.
  • Rør laks, salt og pepper kraftig sammen.
  • Finhakk kapers, hvitløk, gressløk og persille. Blandes sammen med fisken.
  • Dypp to skjeer i kaldt vann før du former fire burgerne av farsen.
  • Varm oljen i en stekepanne og stek burgerne i en stekepanne til de blir gyldenbrune.

Hvitløksdressing

  • Ha rømmen i en liten bolle.
  • Finhakk hvitløken, gressløk og persille.
  • Ha i hvitløken og resten av ingrediensene, bland sammen.
  • Smak til med salt og pepper. Synes du dressingen er for tykk, ha i 1-2 ss med melk.

Løkringer

  • Skrell og kutt løken i ½ cm tykke ringer.
  • Legg løkringene i kaldt vann.
  • Bland sammen hvetemel, potetmel, bakepulver, salt og vann.
  • Vend løkringene i melrøra.
  • Varm opp olje i en kasserolle.
  • Legg løkringene forsiktig opp i den varme oljen og stek dem. Løkringene er ferdig når de har fått en fin gyllden farge. Legg dem på et kjøkkenpapir slik at oljen renner av.

Server straks.

Ingredienser

  • x 4

For 4 porsjoner (familie):
450 g laksefilet, uten skinn og bein
½ ts salt
½ ts pepper
1,5 ss kapers
1 fedd hvitløk
1,5 ss gressløk, frisk
1,5 ss persille, frisk
olje

Burgerbrød
1,5 dl melk
2 ss olje
25 g gjær
½ ts salt
1 ts timian
1 dl hvetemel sammalt, fint
2,5 dl hvetemel
egg

Dressing
1,5 dl lettrømme
2 fedd hvitløk
1 ss persille, frisk
1 ss gressløk, frisk
salt og pepper

Løkringer
1 stk løk
170 g hvetemel
40 g potetmel
½ ts bakepulver
1 ts salt
2,5 dl vann
2,5 dl frityrolje

Tilbehør
salat
tomat