Skip to main content

Barnehagedagen 2021: "Små steg for kloden"

Foto: Erik Ruud

Motta råvarestøtte til å tilberede et sjømatmåltid i barnehagen på Barnehagedagen 9. mars og bli med i trekningen av fire sett med kniver, skjærebrett og forklær.

Foto: Erik Ruud

Fisk og sjømat er et bærekraftig valg

Fisk og sjømat består av mange næringsstoffer som både er viktige og sunne for kroppen vår. I Norge er det strenge regler for hvordan vi skal forvalte ressursene i havet. Det gjør at norsk sjømat generelt har et lavere karbonavtrykk enn kjøtt. Helsedirektoratet har konkludert med at fisk og sjømat også er et godt valg med tanke på miljø og bærekraft.

Les mer om fisk og bærekraft i vår leksjon her.

Barnehagens viktige rolle

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, gjerne også som pålegg. Inntaket av fisk og sjømat er lavere enn ønsket, spesielt blant barn og unge.

Mat og drikke som inntas i barnehagen utgjør en betydelig del av barns totale kosthold. I løpet av en dag inntar norske barn mellom 40 og 60 prosent av det totale energiinntaket i barnehagen, noe som tilsvarer rundt 3000 måltider i løpet av et helt barnehageliv. Fra fjorårets evaluering av Fiskesprell i barnehagen vet vi at det er en sammenheng mellom hvor ofte barnehagen serverer fisk og sjømat og hvor stor andel av barna som liker fisk. Økt eksponering kan bidra til å skape kjennskap og dyrke gode holdninger til mat fra havet i tidlig alder. Vi vet også at det finnes sosiale forskjeller i kosthold. Fordi barnehagen når ut til de aller fleste barn kan barnehagen bidra til å utjevne disse forskjellene hvis de har et godt mattilbud. Det betyr at barnehagen spiller en viktig rolle i barns kosthold.

Motta råvarestøtte til Barnehagedagen

Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen understreker viktigheten av sunn mat og måltider i fellesskap, i tillegg til at matlaging og måltider skal være en pedagogisk arena for barna. Fiskesprell tilbyr råvarestøtte til alle barnehager i forbindelse med Barnehagedagen, slik at dere kan tilberede et sjømatmåltid sammen med barna. Støtten gjelder ikke innkjøp av ferdige sjømatretter, men forutsetter at barnehagebarna i størst mulig grad involveres i forberedelsene av måltidet.

Søknaden fylles ut og sendes til Fiskesprell i forkant av arrangementet. Dersom arrangementet er i tråd med formålet innvilger vi en økonomisk støtte inntil et visst beløp. I søknaden må du beskrive planene for arrangementet og skissere et enkelt budsjett over forventede kostnader. Støtten fra Fiskesprell skal bidra til å dekke innkjøp av sjømat og tilbehør til måltidet. Fordi Fiskesprell er et folkehelseprosjekt med fokus på økt sjømatkonsum, dekker vi ikke utgifter til drikke, dessert o.l. Faktiske utgifter til matvarer må dokumenteres og sendes inn til Fiskesprell, og utbetalingen skjer i etterkant av arrangementet.

Forslag til oppskrifter finnes nederst på siden.

Konkurranse

Alle barnehager som søker om råvarestøtte kan være med i trekningen om fire flotte knivsett og forklær som er spesiallaget for barn i barnehagealder.

For å være med i trekningen må dere søke råvarestøtte og tilberede et sjømatmåltid på Barnehagedagen, samt sende oss en kort rapport og kvittering. Siste frist for å sende inn rapport og kvittering og være med i trekningen er 23. mars 2021. Kvitteringer mottatt etter denne datoen vil fortsatt bli refundert, men blir ikke inkludert i trekningen.

Forslag til andre aktiviteter på Barnehagedagen

For å løfte barns kunnskap og holdninger til fisk og sjømat, har vi følgende forslag til ulike aktiviteter på Barnehagedagen, som kan være både gøy og lærerikt for barna:

  • Jonas og Sara på skattejakt. I dette aktivitetsheftet finner dere flere artige aktiviteter som kan gjennomføres med barna, som å lage fisker av papptallerkener, lære farge, fasong og navn på ulike fiskeslag, lære om oppdrettslaksens livssyklus, samt sanger og historier om fisk og sjømat. Last ned heftet.
  • Lytt på og fortell historier om fisk og sjømat. Ta utgangspunkt i fortellingen i aktivitetsheftet. De voksne kan også dele en passende personlig historie. La barna til slutt utveksle sine opplevelser med fisk og sjømat. Kanskje noen har vært på en spennende fisketur?
  • Undre seg over noen temaer. For eksempel hvordan dyr lever under vann og hvordan vi kan gjøre sjømat enda mer bærekraftig.
  • Lær om skreiens vandring. Januar til april er sesongen for skrei. Bruk et kart for å vise hvordan skreien hvert år vandrer fra Barentshavet sørover forbi Lofoten for å legge egg (gyte), og fortell at på sin lange reise blir denne torsken ekstra sterk og muskuløs. Vurder om de eldste barna kan se denne korte videosnutten fra NRK Skole.
  • Lær om kongekrabbens byttedyr og fiender. Forskerfrø har laget et flott opplegg om kongekrabben for barneskolen. Kanskje noe av dette kan tilpasses deres barnehagebarn?
  • Vis filmer med fisk i hovedrollen. For eksempel Oppdrag Nemo. Dette kan bidra til å skape kjennskap til dyrelivet i havet.

Det er Fagforbundet, Foreldreutvalget for barnehager og Utdanningsforbundet som står bak den nasjonale markeringen. Mer om Barnehagedagen kan leses her.