Foto: Patrick Sagen

Her er barnas beste fiskeretter

Når 1000 barn over hele landet svinger knivene, kan alt skje. Årets finaleoppskrifter i Kokkesprell viser hvor mye godt som kommer ut av skolekjøkkenet.

Juryen i årets Kokkesprell hadde et svare strev med å rangere de beste oppskriftene blant bidragene fra nesten 50 skoler rundt om i landet. Nytt av året var at juryen besto av et ekspertpanel fra målgruppen for konkurransen; nemlig barna selv.

Frida, Adrian, Vilde, Herman og Aksel representerte barna selv i juryen, som i tillegg besto av matfaglig, ernæringsfaglig og pedagogisk kompetanse. Etter en hel formiddag med smaking, diskusjoner og bedømming, hadde to vinnerretter trukket de lengste stråene – en oppskrift fra barneskoletrinnet og en fra ungdomsskoletrinnet. En mett juryleder Reidun Høines var storfornøyd med årets mange bidrag.

– Bunkene med oppskrifter viser et enormt engasjement når barn får komponere matretter de selv liker. Oppskriftene holder et høyt faglig nivå og oppfyller en rekke kriterier for et fullverdig måltid. Dette er rett og slett imponerende, sier Høynes og får støtte fra Kari-Anne Johansen, leder for Fiskesprell, som også arrangerer Kokkesprell.

– Når barna får slippe løs kreativiteten på kjøkkenet, skjer det store og uventete ting. Vi har fått inn oppskrifter på retter vi aldri har sett liknende til, dette er matinnovasjon på høyt nivå. Og det skjer blant våre yngste fiskespisere, skryter Johansen.

Hun mener Kokkesprell viser at voksne i blant undervurderer barns forhold til fisk.

– Vi vet at de aller fleste barn liker fisk når de selv får velge tilbereding og tilbehør. Variasjonsmulighetene med sjømat er enorm og det finnes nesten ikke grenser for ulike spennende smakskombinasjoner. Og så er jo fisk sunt, og det har jo barna fått med seg, smiler Johansen.

Vinneren av årets Kokkesprell for barneskole ble Berg skole med retten ''Fisk i ris''. Dette er finaleoppskriftene: