Foto: Simen G. Fangel

Norge har fått sin egen club sandwich

Elevene på Svensedammen skole "sjømatiserte" en club sandwich og ble kronet til Norgesmestere i sjømat for ungdom.

Sjømat er best når unge lager den selv. Og enda bedre blir den når man får nasjonal oppmerksomhet. Det erfarte klasse 9F ved Svensedammen skole i Drammen da de onsdag stakk av med den gjeve tittelen Norgesmestere i sjømat for ungdom. Den egenkomponerte "Club sandwich med panert torsk" begeistret juryen i sjømatkonkurransen #kokkesprell2016 og kronet dem til soleklare vinnere av klassen for ungdomstrinnet. Juryens begrunnelse var krydret med godord som Smakfull og Kreativ.

Kontinental favoritt på norsk
Å lage god og smakfull sjømat er ikke vanskelig. Ofte er det mye inspirasjon å hente i andre retter. For Philip Sundgot lå inspirasjonen i en restaurantmeny i utlandet, og slik kom "Club sandwich med panert torsk" til verden.

– Jeg var på ferie på Gran Canaria og skulle bestille en Club sandwich. Da slo det meg; hva med å bytte ut kyllingen i sandwichen med torsk? Det smaker jo like godt, forteller Philip.
Vel hjemme i Norge og tilbake på skolen lanserte Philip ideen for kjøkkengruppa bestående av Mathilde Høydahl, Even Hallerud Gulbrandsen og Marie Stokke, og dermed satte de i gang. Retten reiste seg lag på lag, med sprøstekt pankopanert torskefilet, tomat, bacon, salat, ost, agurk og hjemmelaget aioli. Ved siden av laget de råstekte båter av potet, som seg hør og bør til en sjømatrett.

Prøv Svensedammen skoles club sandwich med torsk

Nye smaksopplevelser
Vinnerretten ble et kroneksempel på hva unge får til når de slippes fri og får muligheten til å velge selv. Og det var nettopp derfor skolen valgte å bli med på #kokkesprell; å vise elvene mulighetene som ligger i sjømat som råvare.

– Sjømat har enormt mange variasjoner, og vi ønsket å introdusere elevene for et bredere spekter enn de kanskje får oppleve hjemme. Dessuten har vi fokus på bærekraftig mat, og da er fisk og skalldyr midt i blinken, forteller mat og helse-lærer Siri Martinsen.

Hun mener #kokkesprell er en fin anledning for elevene å få nye smaksopplevelser og kanskje bryte noen barrierer.

– Vi ville at elevene skulle lage den sjømaten de selv synes er god. Det er et viktig poeng når de skal oppmuntres til å spise mer fisk. De fikk frie tøyler til å komponere sine egne retter, noe som bidro til å gjøre dem enda mer nysgjerrig på sjømat.

Et velsmakende prosjekt
Mat og helse-læreren er ikke i tvil om at sjømatkonkurransen har vært like bra for samholdet som for smaksløkene.

– Konkurransen trigget instinktet hos elevene, og spesielt gutta synes det var ekstra stas. De fikk jobbe som team, diskutere seg imellom, finne løsninger og kåre klassens beste bidrag til konkurransen. De fikk prøve og feile, og lærte masse om å tilberede sjømat, forteller hun og legger til at #kokkesprell ga mersmak på hele skolen.

– Prosjekter som dette er enkelt å legge opp mot flere mål i læreplanen. Vi skal utvilsomt delta også til neste år, for dette har vært kjempegøy for alle, avslutter primus motor Siri Martinsen.